cmda-bt/fe-course-20-21

Week 1 - Chapter summaries

Opened this issue · 0 comments

https://github.com/AsaMarjew/DatingApp2021/wiki/Client-side

  • Chapter 4: Datastructures: Objects and Arrays

Data sets
De wereld zit vol met data die genoteerd kan worden, maar wat doen we met al deze data? Om te werken met veel digitale data moet er eerste een manier gevonden worden om dit op de juiste manier te structuren en presenteren.

Properties
Een reeks van cijfers wordt opgeslagen als tekst, de property van dit object is nu tekst. Maar met deze reeks is nu moeilijk te rekenen, we zouden eerst de cijfers willen splitsen en definiëren (property aanpassen) naar daadwerkelijk cijfers. Elke JavaScript waarde (value) heeft een property, met uitzondering de waardes null en undefined.
Value.x haalt de property van de naam “x” op.
Value[x] evalueert de uitdrukking x uit een reeks en zet dit om naar een string.

Methodes
Properties met functies worden methodes genoemd. Methodes kunnen bepaalde functies uitvoeren om bepaalde acties uit te voeren, vaak zijn alleen de commando’s zichtbaar en gebeurd er veel achter de schermen.

Objecten
Objecten bezitten net zoals arrays meerdere variabelen, alleen hebben ze nu een property en een property value.
var car = {type:"Tesla", model:"S", color:"grey"};
In dit voorbeeld is type de property en Tesla de property value. De waarde is gebonden aan de property en kan op die manier opgeroepen, vervangen of toegevoegd worden.

Statistieken
Correlatie is de maat van afhankelijkheid tussen statistische variabelen (meet waarde). JavaScript heeft ingebouwde functies die statistische berekeningen kunnen uitvoeren, en dus ook met een grote set aan data.

Loops
Een loop is enorm handig wanneer een taak vaker herhaald moet worden. Zo kun je bijvoorbeeld code schrijven die automatisch checkt of een variabele aanwezig is ineen reeks.
for (i = 0; i < 5; i++) {
text += "The number is " + i + "
";
}

  • Chapter 13: Javascript and the browser

De Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is een protocol voor het ophalen van data tussen netwerken. HTTP behandelt het netwerk als een stroming waar stukjes data in terecht komen, deze dienen vervoerd te worden in de juiste volgorde en uiteindelijk bij de juiste bestemming terecht te komen. Dit vertalen naar de correcte manier is in de praktijk erg lastig.
Transmission Control Protocol (TCP) is een protocol die hierbij helpt, het is een communicatietaal die elk apparaat verbonden met het internet spreekt. Computers kunnen met elkaar communiceren door te luistern en praten, ze moeten wel verbinding maken met dezelfde port. De luisterende computer heet de server en de verbonden computer heet de client.
Het World Wide Web is een set van protocollen dat ons toegang geeft tot webpagina’s in de browser. Apparaten verbonden met het Web krijgen een IP-adres, een nummer die nodig is bij het versturen van berichten naar de machine.
Hypertext Markup Language (HTML) is een document format voor webpagina’s, deze format bestaat uit tags (tussen < en >) met tekst. Naast de standaard HTML-attributen, kunnen er ook attributen geschreven worden met <script> die stukjes JavaScript toevoegen aan het document. Op deze manier wordt een webpagina dynamisch en zijn er veel meer functionaliteiten mogelijk.

  • Chapter 14: The Document Object Model

De structuur die de browser gebruikt om een document weer te geven heet de document object model (DOM). Het geeft aan hoe een webpagina is opgebouwd: html – head / body – title / h1 / p enzovoort. Je kan het zien als een boomstructuur: stam, takken, bladderen (node). Op deze manier kun je ook makkelijker door de DOM navigeren door gebruik te maken van firstChild, parentNode, Siblings enzovoort, deze elementen kunnen ook gemanipuleerd worden met behulp van JavaScript.
Door gebruik te maken van parent, child en siblings kun je gemakkelijk gerelateerd aan elementen bepaalde wijzigingen doorvoeren. Maar er is ook een specifiekere manier, namelijk het toewijzen van ID’s. Door een ID te geven aan HTML-elementen kan je ze via JavaScript specifiek opzoeken met getElementById. De kracht hiervan is dat één enkel element aangepast wordt en daarbij is ook de zwakte besproken, omdat je zo niet een dynamische pagina hebt.
Vanuit de DOM wordt er een bepaalde styling meegegeven, er hoeft bijvoorbeeld niet aangegeven te worden dat een link een blauwe kleur heeft. Dit zijn standaard opmaak principes die altijd geïmplementeerd worden. Daarnaast kan er via Cascading Style Sheets nieuwe regels meegeven voor de vormgeving van een HTML-pagina.