digdir/portfolio

SAK 08-2023: Lov om digital infrastruktur/digitaliseringsloven

Opened this issue · 1 comments

Beskriv problemet eller behovet

I forbindelse med overgangen til Altinn 3 er det behov for å gjennomføre et arbeid med regelanalyser og regelverksutvikling for å styrke og etablere nødvendig rettslig grunnlag og sørge for at Altinn-løsningen ivaretar krav til etterlevelse av relevante regelverk og krav. Det er også lignende behov knyttet til de øvrige fellesløsningene Digdir forvalter, eksempelvis Felles datakatalog, ID-porten m.v.

Et lov- og forskriftsarbeid vil også bidra til å skape oss det ønskede handlingsrom for å oppnå våre strategier for hva fellesløsningene skal være for hvem, eksempelvis utberedelse til bl.a. privat sektor, utvide fullmaktsløsningen Altinn autorisasjon for innbyggere og næringsliv m.m.

I tilknytning til dette arbeidet skal det, i tillegg til moderniseringen av Altinn og ID-porten, bidras inn i etableringen av ny Digitaliseringsstrategi, task-force for ny finansieringsmodell, revidering og endring av eForvaltningsforskrift og IKT-standardiseringsforskrift og Digitaliseringsrundskrivet.

Behov for regelverksutvikling er også identifisert i tilknytning til arbeidet med sammenhengende tjenester og livshendelser, og det kan også være tilsvarende behov for kommunal sektor og potensielt andre sektorer i tilknytning til tverrgående digitalsieringsarbeid. Imidlertid vil et helhetlig regelverksarbeid måtte gjennomføres i flere trinn, og fokus i første omgang må være å løse fellesløsningenes behov for rettslig grunnlag. Det avgrenses dermed mot nevnte øvrige behov.

Mål og nøkkelresultater (OKR)

Objective 1

  • Key result
  • Key result
  • Key result

Objective 2

  • Key result
  • Key result
  • Key result

Objective 3

  • Key result
  • Key result
  • Key result

Beskriv mulig løsning

Det må legges til rette for ansvarlig og regulatorisk riktig utvikling av tjenester og produkter, som håndterer den kontinuerlige digitale utviklingen og endring av behovene i samfunnet.

Rettslig regulering skal være med å sikre at rammene for forvaltningens samfunnsoppdrag er tilstrekkelig forankret hos lovgiver, og skal sørge for en demokratisk kontroll med forvaltningens rettsanvendelse og praksis.

image

For at tilliten til det offentlige skal være legitim må samfunnsoppdraget være gitt i lov eller bevilgning fra Stortinget, og saksbehandlingen må være lovregulert. Denne tilliten er viktig å ivareta fremover og vi må derfor sikre at de oppgavene som det offentlige gjør, og måten det gjøres på, har sin støtte i rettslige reguleringer.

Det er en fare for at forvaltningen legger for mye vekt på overordnende strategier og politiske føringer, og ikke nok vekt på de rettslige prinsipper som er vedtatt i lov. Strategier og politiske føringer skal ivaretas, men det offentlige må sikre at brukerens rettssikkerhet og samfunnets verdier ivaretas.

image

Plan

Etablering av en såkalt "rammelov" med tilhørende forskrift(er). Det er ikke konkludert med navn på lov og forskrifter, men man kan jobbe ut fra en mulig tittel som eks. "Lov om digital infrastruktur"/"Digitaliseringsloven".

Det er her ønskelig med en trinnvis utvikling av lov og tilhørende forskrifter. Målet er å etablere en såkalt rammelov, med forskriftshjemler som gir mulighet for kontinuerlig regelversutvikling.

I første omgang ønskes det etablert lovhjemler og forskrift som dekker behov tilknyttet fellesløsningenes rettslige grunnlag og ny finansieringsmodell. I tilknytning til dette må det gjøres anskaffelsesrettslige avklaringer knyttet til fortsatt kommunal bruk. (digital infrastruktur). Regelverket vil understøtte produktifiseringen og produktfinansiering.

Om mulig ønsker man samtidig å se på om vi kan etablere regelverk for å avhjelpe gjeldende konkurranse- og statsstøtterettslige begrensninger for å muliggjøre privat sektors bruk av fellesløsningene. I denne sammenheng bør det også vurderes om man kan etablere regelverk trinnvis for de ulike formål, eksempelvis for hhv autentisering og autorisering først. Slik at man kan ta produkt for produkt.

I tillegg skal arbeidet håndtere revidering av eForvaltningsforskriften, IKT-standardiseringsforskriften og sørge for konkrete innspill til Digitaliseringsstrategien.

Forventede fordeler og effekter

Ansvarlig og regulatorisk riktig utvikling av tjenester og produkter som skaper tillit.
Sikker og stabil drift.
Rettslig grunnlag.
Regelverk som sikrer ny finansieringsmodell, med potensiell utbredelse til privat sektor.

Interessenter og målgrupper

Innbyggere, KDD, Digdir, KS, øvrig offentlig sektor og deler av privat sektor.

Ressurser

Lov- og forskriftsarbeidet eies av KDD. Arbeidet skal skje i tett samarbeid mellom KDD og Digdir. Vil avholdes fagmøter, og kontinuerlige faglige samarbeids- og koordineringsmøter.

I tillegg
Arbeidsgruppe 1: Rettslig grunnlag for fellesløsningene
Behov for interne ressurser, på tvers av avdelingene. I hovedsak jurister BOD + FEL, jurist fra DSS (EU-regelverk + deling av datsa). Vi vil i tillegg benytte Juristforum som referansegruppe.
Analyser skjer i produktteam, med teamets ressurser. I tillegg noe krav om leveranser fra produktgruppeområdene.

Arbeidsgruppe 2: Rettslig grunnlag for ny finansieringsmodell
Jurister + arbeidsgruppe finansieringsmodell (?

Risiko

Tid (milepælsplan viser ikrafttredelse 1.1.26, må avklare når ny finansieringsmodell skal tre i kraft og om regelverksarbeidet skal følge samme tidsplan, evt om vi har senere ikrafttredelse på regelverk knyttet til finansieringsmodellen).

Avhengigheter til arbeid med ny finansieringsmodell, modernisering av Altinn og ID-porten inkl nye produkter, ny digitaliseringsstrategi, ny lov om digital sikkerhet, potensiell ny verdivurdering Altinn, digitaliseringsrundskriv, områdegjennomgang fellesløsninger

@benedicteos Kan du se over dette tiltaket og komplettere dette iht malen ? Vi snakket om noen sentrale milepæler i arbeidet - dette kan legges inn i listen over OKR (f.eks en-to pr. år)