Feedback verwerking kilometervergoeding
Opened this issue · 5 comments
Voor mijn kilometervergoeding heb ik in GnuCash de volgende stappen uitgevoerd:
- Onder MKB -> Werknemers een nieuwe werknemer aangemaakt
- Voor werknemer een nieuwe Onkostendeclaratie aangemaakt
- Op de onkostendeclaratie een regel aangemaakt tegen rekening 450 Auto- en transportkosten met Hoeveelheid 126 (aantal kilometers) en Prijs per eenheid 0,23 (max. onbelaste kilometervergoeding 2024)
- Boeken => 140 Crediteuren
- Betalen => 110 Bank
Als dit logisch overkomt zal ik hier een PR voor maken.
Klinkt logisch zolang het inderdaad een werknemer is. Als het over jezelf gaat, en de reiskosten op je factuur hebt staan, is het denk ik gemakkelijker om de BTW vink uit te zetten, en als onkostenrekening de 450 Auto- en transportkosten
te nemen. Graag je reactie!
Het gaat wel over mezelf, maar deze reiskosten wil ik niet aan de klant berekenen. Bij nader inzien overweeg ik om hetzelfde te doen voor de inschrijvingskosten bij de KvK (maar tegen een andere rekening natuurlijk), want die heb ik ook vorig jaar privé betaald en niet verrekend (en dat is 0% BTW, dus er is weinig reden om de factuur nog te verwerken).
Over het opnemen van de reiskosten in de factuur... In de veronderstelling dat reiskosten worden gehanteerd als 50% uurtarief en ik zou dat naar 450 Auto- en transportkosten
boeken dan is dat veel meer dan de EUR 0,23 belastingvrije kilometervergoeding. Ik heb mijn twijfels of dat op die manier verrekend mag worden. Ik ga nog wel even proberen daar wat informatie over in te winnen. Uiteindelijk (hopelijk deze maand nog) wil ik al mijn vergaarde kennis in de handleiding verwerken zodat het voor de volgende persoon ook weer makkelijker is.
Het gaat om een prive auto die je zakelijk gebruikt voor een eenmanszaak of VOF neem ik aan. In dat geval zijn het gewoon kosten voor de zaak.
Op 450 Auto- en transportkosten boek je de werkelijke kosten, ofwel zakelijke kilometers x 0,23 0% btw.
Ik hou het in een Excel bij en boek 1x per maand een bedrag over van de zakelijke rekening naar prive. Deze overboeking boek ik dan tegen 450 Auto- en transportkosten. Je kan het tijdelijk op Crediteuren zetten maar dat lijkt me omslachtig.
Waarom een Excel? Nou als je veel zakelijk rijdt en een sluitende km registratie bijhoudt dan kan je nog een stuk BTW aftrekken. Ik rij ongeveer 80% zakelijk en heb daarmee jaarlijks 500 euro extra aftrek. Zie:
Als je maar weinig zakelijke kilometers maak kan je je afvragen of het loont.
Ik zou reiskosten niet als zodanig doorbelasten, eerder als voorrijkosten tegen een bepaald uurtarief. Ik heb het verwerkt in mijn uurtarief, maar dat is een zakelijke overweging.
@ben-eddy74 Bedankt, dat sluit aardig aan op mijn gevoel. Interessant punt over de BTW-aftrek, dat moet ik eens doorrekenen om te zien of het zin heeft.
@ben-eddy74 Boek jij de kilometervergoeding ook tegen 140 Crediteuren
om 'm daarna te kunnen betalen? Ik zat nog even te twijfelen of dat een logische actie is, maar weet ook niet wat anders de juiste rekening zou zijn.