Mandat for ekstern arbeidsgruppe for evaluering av studieprogrammene MTFYMA og BFY

Bakgrunn

I henhold til NTNUs system for kvalitetssikring skal alle studieprogram evalueres hvert femte år. Arbeidsgruppen er en del av en slik periodisk evaluering. Fra høsten 2019 innførte Institutt for fysikk såkalte ferdighetsstrenger innen 1) Numerisk fysikk og programmering (NP) og 2) Eksperimentell fysikk (XF). Hensikten er å få til en mer planmessig utvikling av studentenes ferdigheter innenfor disse områdene.

Mål

Studieprogrammene ønsker å kartlegge eksisterende aktivitet innenfor disse områdene, samt få en ekstern evaluering, for å bruke dette som grunnlag for videreutvikling av ferdighetsstrengene. Vi ønsker spesielt å få vurdert

  • I hvilken grad imøtekommer utdanningene samfunnets behov innenfor beregningsorientering og eksperimentell fysikk.
  • Hvordan sammenlikner den eksisterende og den planlagte utdanningen med hvordan dette adresseres på andre læresteder (både i Norge og internasjonalt).
  • Er det noe spesielt som mangler innenfor disse områdene i et bærekraftperspektiv?

Organisasjon

Den eksterne arbeidsgruppa består av minst 6 representanter, 3 fra hvert av fagområde (beregningsorientering og eksperimentell fysikk). Det skal være minst en fra akademia og en fra industri innen hvert fagområde. Ett av medlemmene i gruppa utpekes som leder og er ansvarlig for gjennomføring i henhold til mandatet.

Gjennomføring/fremdrift/rapportering

Studieprogrammene gjennomfører først en intern kartlegging av nåværende innhold i emnene relatert til ferdighetsstrengene. Studieprogramlederne systematiserer data og skriver et kort sammendrag. Denne kartleggingen ble ferdigstilt primo september 2020. Den eksterne arbeidsgruppa baserer sin evaluering basert på den interne kartleggingen. En studentgruppe vil arbeid parallelt med den eksterne komiteen med samme tema. Om ønskelig kan den eksterne arbeidsgruppen arrangere et møte med studentgruppen for å få studentenes perspektiv på innholdet av beregningsorientering og eksperimentell fysikk i utdanningene. Det anbefales å gjøre dette møtet digitalt. Hvert medlem i arbeidsgruppa skriver en egen vurdering av innholdet av ferdighetsstrengene innenfor sitt tema. Denne vurdering er basert på dokumentasjon fra den interne kartleggingen og skal besvare spørsmålene stilt over. Den interne kartleggingen inneholder også en del konkrete spørsmål som ønskes besvart (se kartleggingsdokument). I tillegg skal leder for arbeidsgruppa utarbeide ett sammendrag av arbeidsgruppas vurderinger, inkludert studentenes perspektiv på utdanningen. Frist for endelig rapport er 15. desember 2020. Arbeidsgruppa forventes å ha minst ett møte før sammendrag og endelig rapport sammenstilles. Arbeidsgruppa forventes å delta på et seminar i Trondheim for å legge frem arbeidsgruppas rapport og diskutere funn. Dette vil gjennomføres i løpet av januar 2021.

Ressursbruk

Medlemmer i arbeidsgruppa honoreres etter gjeldende satser. Utgifter til angitte reiser og opphold dekkes.