Hoe kunnen wij closed captions verbeteren zodat Marie een betere filmervaring heeft?
Marie stoort zich vaak aan de manier hoe zij in series of films een hoop nuance en emotie mist, omdat deze minder goed worden uitgedrukt met closed captions. Aan ons om dit probleem op te lossen en voor Marie haar ervaring met closed captions verbeteren.
Een oplossing voor Marie zijn closed captions die beter werken, closed captions die aansluiten bij de dingen die Marie mist in de huidige closed captions:
-
Marie weet niet altijd wie aan het woord is. Een oplossing hiervan zijn closed captions die dit aangeven als het nodig is.
-
Ze wilt dat accenten, 'slang' word meegenomen in closed captions.
-Geluiden en achtergrondgeluiden worden niet altijd duidelijk beschreven, als ze bijvoorbeeld buiten beeld zijn.
https://mennovlaming.github.io/human-centered-design-2223/
- Opdracht
- Omschrijving
- Onderzoek gebruiker
- Testresultaten
Voor Human Centered Design kregen wij de opdracht om een serie of filmervaring beter te maken voor Marie. Marie is Doof (met hoofdletter, word straks duidelijker), en Marie stoort zich vaak aan de manier hoe zij in series of films een hoop nuance en emotie mist, omdat deze minder goed worden uitgedrukt met closed captions. Aan ons om hier een creatieve en nuttige oplossing voor te bedenken om wat meer nuance in closed captions te krijgen. De opdracht is individueel, maar wij waren wel als groep ingedeelt bij Marie omdat er simpelweg de tijd niet is om dit met iedereen los te doen.
Bij de kennismaking met Marie, moesten wij proberen om ons zo goed mogelijk in haar in te leven, en zo snel mogelijk te 'falen', zoals in de les werd uitgelegd. Hoe sneller je iets hebt wat net wel of net niet werkt. Hoe sneller je weet in welke richting je moet gaan. Tijdens deze kennismaking kwamen een hoop nuttige dingen naar voren.
- Om te beginnen het verschil tussen 'doof' en 'Doof'. Het verschil tussen 'doof' en 'Doof' zit hem voornamelijk in het sociale gedeelte. Veel mensen die doof zijn zien dit niet als een probleem, ze hebben een eigen community en eigen cultuur, een sterk groepsgevoel. Hierom identificeren ze zich als Doof.
- Marie houd van series kijken, maar de ene Closed Captions zijn natuurlijk beter dan andere. Netflix heeft over het algemeen de beste.
- Omgevingsgeluiden worden niet meegenomen, hierdoor kan het erg lastig zijn om een bepaalde situatie in de schatten.
- Het is soms lastig om in te schatten wie wat zegt, maar overdrijf het niet.
- Sfeer overbrengen is lastig, omdat je ook niet altijd goede lichaamstaal hebt.
- Stranger Things season 4 komt aardig in de buurt van iets goeds.
Wie is Marie?
Marie is 34, werkt als UX designer bij een ontwerpbureau in Amsterdam Noord. Ze richt zich voornamelijk op toegankelijkheid voor doven, maar ook voor anderen. Hiernaast doet ze ook afstudeerbegeleiding voor CMD studenten. Ze is sportief en woont in Amsterdam. Marie is doof geboren, gebarentaal is haar moedertaal. Marie houd ook van series en documentaires kijken, en hier loopt ze tegen een paar dingen aan. Series en documentaires kijken doet ze met Closed Captions, hiermee krijgt ze bijna alles gewoon mee, een probleem hiermee is wel: het mist nuance en gevoel.
Wat wilt Marie?
Marie wilt dat closed captions beter werken, nu heeft ze vaak het probleem dat het nuance mist, dat ze soms niet weet wie er aan het praten is, en mist ze achtergrondgeluiden. Met andere woorden: Marie wilt verbeterde closed captions die meer lijken op de audio van een serie of documentaire.
Hoe zou Marie dit krijgen?
Voor Marie zouden de closed captions een stuk beter zijn, als we een manier vinden om meer nuance te tonen. Dit zouden we kunnen bereiken door duidelijker te maken op wat voor manier iemand aan het praten is (denk aan hoofdlettergebruik, lettergrootte). Maar ook om duidelijk aan te geven wie aan het woord als, als dit nog niet duidelijk is, en om een goede manier te vinden om ook achtergrondgeluiden mee te nemen in de closed captions. Kortom: Door meer te spelen met effecten en afwisseling om op deze manier minder saaie closed captions te krijgen.
Waarom zou Marie kiezen voor mijn closed captions?
Marie zou met deze closed captions naar mijn idee een beter ervaring hebben met series en documentaires, omdat Marie nu en een duidelijk beeld heeft wie er aan het praten is in een onoverzichtelijke situatie, en omdat Marie achtergrondgeluiden en details meekrijgt, die ze voorheen misschien wel helemaal niet meekreeg. Kortom: Ik denk dat Marie met deze closed captions een fijnere ervaring zal hebben dan de huidige closed captions.
Om onze prototypes zo goed mogelijk te laten werken, gaan we deze 2 keer laten testen ons testpersoon. Onze eerste test was iets minder optimaal, omdat we ervoor maar 2 uur hadden om iets voor te bereiden en het hierom lastig was om al een werkend prototype te hebben om te testen. Mijn oplossing hiervoor was het ontwerpen van verschillende schermen, het bespreken van mogelijke opties en om goed te luisteren naar voorbeelden die voor haar al goed werken. Onze eerste test was eigenlijk meer een kennismaking dan een daadwerkelijke test, omdat we nog geen prototypes hadden, wel hebben we zoveel mogelijk voorbereid en overlegt wat we wouden weten van Marie.
Voor de test hadden wij als groepje een aantal vragen opgesteld, omdat wij onze tijd zo nuttig mogelijk wouden besteden.
- Is er een verschil tussen 'doof' en 'Doof'?
- Wat mis je momenteel het meeste als je een serie kijkt?
- Heb je goede voorbeelden?
Ik had ook zelf nog een paar vragen:
- Zou een iets uitgebreidere backlight voor jou kunnen werken?
- Zou het voor jou werken als ik ga spelen met de locatie van de closed captions?
- Kan ik een scene van stranger things gebruiken?
De belangrijkste insights die ik heb kunnen meenemen uit de eerste test:
- Het is voor Marie moeilijk om te zien wie er aan het praten is (als het niet overduidelijk is).
- Achtergrondgeluiden worden niet meegenomen.
- 'Lege' closed captions werken niet (bijvoorbeeld: [Spaans gepsrek])
- Probeer te spelen met kleuren, vormen en locaties van de closed captions.
- Lichaamstaal is niet altijd te zien, probeer hierom emoties in de closed captions te krijgen.
- Chaotische scene's kunnen erg lastig zijn, omdat er veel door elkaar gebeurd.
- Netflix heeft de beste closed captions.
- Maak het niet te overdreven, als je iets ziet hoeft het niet nog een keer vermeld te worden.
- Een uitgebreideren backlight zou kunnen werken, mits het goed gebruikt word.
Om voor Marie een betere closed caption ervaring te creeeren, zullen we moeten gaan spelen met de vormgeving van de closed captions. Denk ook om achtergrondgeluiden die vaak vergeten worden. Voor goede voorbeelden kunnen we kijken naar bijvoorbeeld netflix. Het nieuwe seizoen van Stranger Things is een goed voorbeeld van te veel closed captions. Voor de tweede test wil ik een prototype hebben om Marie zelf te laten testen en hier de uiteidelijke versie uit te krijgen.
Een docent van onze opleiding, Vasilis van Gemert, heeft een artikel gemaakt over design principles, genaamd 'Flipping things'. Dit artikel sluit ontzettend goed aan bij deze opdracht, omdat Vasillis in dit artikel ook moet ontewerpen voor een specifiek persoon, en niet voor een doelgroep. Hij geeft een andere draai aan deze design principles, vandaar de naam 'Flipping things', en ik zal hieronder laten zien wat ik uit dit artikel heb opgenomen.
Dit principe spreekt voor zich. Eerst zal je de situatie waarvoor je gaat ontwerpen goed moeten bestuderen. Elke case is in zo'n situatie anders, je bent namelijk niet voor de massa aan het ontwerpen, maar voor een persoon specifiek.In ons geval moesten we goed kijken naar hoe Marie op dit moment closed captions ervaart. We hebben een interview gedaan met Marie om de situatie goed te kunnen bestuderen. Zonder dit interview had ik nooit kunnen begrijpen hoe ik voor haar closed captions had kunnen verbeteren. Ik weet na het bestuderen van de situatie dat Marie zich kan storen aan onduidelijke momenten waar meerder mensen aan het praten zijn, dat ze nuance mist, dat achtergrondgeluiden vaak achterwege worden gelaten, dat ik het laatste seizoen van Stranger Things even goed moet bekijken voor goede voorbeelden.
We zijn als ontwerpers geneigd om veel dingen hetzelfde te doen, simpelweg omdat dit werkt voor de meeste mensen. Het consistend designen werkt vaak erg goed, maar in deze situatie moeten we niet bang zijn om deze design patterns te doorbreken, mits je er iets nuttigs uit kan halen natuurlijk. Een design pattern die ik wou doorbreken, was het in het midden zetten van de ondertiteling, dit was achteraf toch niet een hele goeie optie.
Het originele principe, 'prioritise content' is een principe dat ook vrij voor zichzelf spreekt, de content van een website is het hoofddoel van je ontwerp, je wilt dat je gebruiker zoveel mogelijk content mee krijgt. Door dit principe om te draaien/te veranderen zegt Vasilis dat er meer is dan content. Je kan bijvoorbeeld ook eens proberen te letten op de identiteit van de gebruiker, wat hebben zij te bieden?
Add nonsense vind ik een van de leukste omgedraaide principes van dit artikel. Hij zegt hier eigenlijk dat je jezelf moet laten gaan en moet gaan expirimenteren met nieuwe, misschien onlogische dingen. Dingen die misschien normaal helemaal nergens op slaan zouden nu wel eens een doorbrekende factor kunnen zijn. Hierdoor ben ik zelf gaan expirimenteren met kleuren en indicaties.
De tweede test was de test om ons prototype te perfectioneren door hem te laten testen door Marie, wat zijn nog dingen die anderes kunnen, dingen die goed gaan, kortom: Wat moet er nog veranderen bij het eindproduct?
Uit de eerste test had ik meegenomen dat ik zou gaan spelen met vorm, kleur en locaties van de closed captions. Dat een verbeterde variant van een backlight zou kunnen werken, als het goed gebruikt zou worden. En dat ik Stranger Things kon gebruiken als voorbeeld.
Werken kleuren om emoties mee te geven?
Marie vond dit geen goed idee. Ze zei namelijk dat iedereen een andere interpetatie kan hebben wat betreft kleur, voor mij is bijvoorbeeld rood een boze kleur, voor haar kan het ook iets van warmte zijn. Ik vond dit eigenlijk erg leuk, want dit gaf me weer een andere kijk op iets.
Ik heb nu mijn closed captions bij de persoon die aan het praten is, werkt dit?
Ook dit was niet zo'n goed idee, ze is namelijk gewend aan de closed captions in het midden, en dat werkt prima voor haar. Ik had de 'spelen met locatie' verkeerd geinterperteerd.
Zou een backlight in combinatie met locatie van het geluid werken zodat je weet waar geluid vandaan komt? Uitleg: In deze scene komt er een auto van de linkerkant aanrijden, de backlight geeft aan waar het geluid vandaan komt.
Dit is een goed idee! Zorg er alleen ook bij dit voor dat het niet te overduidelijk is, in deze situatie zou het goed kunnen werken.
Opmerking: Ik hoef niet bij elke closed caption neer te zetten wie aan het praten is, als het overduidelijk is wie er aan het praten is, kan ik dit achterwege laten, ditzelfde geld voor overduidelijke geluiden.
Ik heb goed gespeeld met verschillende effecten, de backlight was een goed idee. De kleuren, locatie en namen van personen kan ik achterwege laten voor het eindproduct. Voor het eindproduct ga ik:
- Kijken of ik mijn backlight functie op meerdere plekken nuttig kan krijgen (zonder te overdrijven)
- Kleuren helemaal weglaten, schreeuwende closed captions vervangen met hoofdletters i.p.v. rood (bleek goed te werken uit test klasgenoot)
- De closed captions gewoon in het midden laten.
- Namen van personen die overduidelijk zijn weg laten.
https://mennovlaming.github.io/human-centered-design-2223/
Voor mijn eindresultaat heb ik de resultaten van de afgelopen test verwerkt. Mijn huidige prototype verschilt helemaal niet erg veel van de huidige closed captions van Netflix, en dit is helemaal prima! Zoals Marie zelf zei hoefde we niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar zijn het juist de kleine dingetjes die het soms net even leuker maken.
Aan de hand van testresultaten heb ik een hoop dingen die mij leuk leken achterwege gelaten, en dat vond ik achteraf juist het leuke van deze manier van onderzoek doen; je kan bedenken wat je wilt, maar uiteindelijk draait het allemaal om je hoofdpersoon waarvoor je dit maakt. Blijkbaar zit Netflix al aardig in de buurt van goede closed captions, en heeft het (voor nu) alleen wat finishing touches nodig.
- Flipping things (https://exclusive-design.vasilis.nl/flipping-things/)
- Stranger Things season 4
- Klasgenoten
- Marie zelf