NINAnor/ecosystemCondition

Relevance for wetlands

Opened this issue · 0 comments

Is structural connectivity relevant for wetlands (peatlands in particular) in Norway.
Fragments of a discussion for the sake of keeping a record

Det er et godt poeng at konnektiviteten mellom eksempelvis fattigmyr og rikmyr (eller nedbørsmyr og jordvassmyr for den saks skyld) er mindre viktig siden det ikke er de samme artene som lever der. Jeg vet ikke Vegard, om dette våtmarkskartet til deg og Zander skiller noe på ulike våtmarkstyper?

Det er også helt på sin plass å være skeptisk til presisjonen i NiN-dataene. Det spørs allikevel om det fines noe bedre, og hvor mye slike feilbestemmelser har å si for en slik analyses om dette, ift store talls lov osv.

Med det utgangspunktet at det alltid er lurt å være forut for kritikken så tillater jeg meg å lufte en sak til (men uten at jeg konkluderer på noen måte selv!). Jeg har hørt det bli sagt av noen som kan mye om myr: «Myr (implisitt hele hydrologiske enheter) kan helt fint eksistere som øyer i landskapet».

AL: Ja, det stemmer. Så lenge hydrologien er ok vil det gå fint. Det kan innvendes at hvis det rotes mye med hydrologi rundt ei myr så vil den kunne bli påvirka også om den er intakt. Det går f.eks. an å senke vannspeilet i et stort område slik at myra får problemer på sikt. Men det er litt på siden jf. konnektivitet.

I dette ligger det at myr ikke like sårbare for manglende konnektivitet som en del andre økosystemer. Det har å gjøre med at det er få større mobile dyr som lever på myr, eller krever myrhabitater, og som blir fragmentert når myrhabitetene forsvinner. Kanskje er det også slik at siden myrplanter (inkl. moser) er langlevde og stort sett spredningsvillige så vil de ikke være svært følsomme for økende avstand mellom myrer.

AL: Jeg tror også dette er riktig. Klonal vekst er svært vanlig, og de fleste myrplanter er stresstolerante. Samtidig tror jeg det er en effekt også i myr som blir fragmentert, men kjenner ingen studier. Noen arter er nok mer utsatt enn andre, jf. rødlistearter på myr.

Er det noe sannhet i dette, og hva betyr det evt. for denne konnektivitetsindikatoren for myr? Anders L, du kjenner jo ØT-systemet godt og er i stand til å se det store bildet. Vil du si noen linjer om dette kanskje, for diskusjonens skyld?

AL: Det er et sett med sjeldne/truete arter knytta til rikmyr, og for disse tror jeg fragmentering er en vesentlig faktor. Dette kan kanskje også gjelde arter med spesielle krav til klima, f.eks. sørøstlige arter. Likens med andre arter med spesielle krav til voksested.