Proj-Database

[Progress] (https://thierryderuyttere.kanbanize.com) old spreadsheet

Verslagen

Rapporten 1 2 3

Presentatie 19/03

Database model

UML Diagram

Install Guide

Turtle graphics exercises

{ "points": [[0,0],[0,50],[50,50],[50,0]], "edges": [[0,1],[1,2],[2,3],[3,0]] }

Facebook sharing

email: codegalaxy_zmhltht_testing@tfbnw.net pass: admin

Useful git setting

Zoda we ni constant die merge branch commits krijgen.

$ git config --global branch.autosetuprebase always
In de repo ook:
$ git config branch.master.rebase true

Translations

$ django-admin.py makemessages -l nl
$ django-admin.py compilemessages -l nl

Tech

###Python Libraries

# Installeer dateutil (library voor oa vergelijken data)
$ sudo apt-get install python3-dateutil
# Installeer markdown2 (markdown to html converter)
$ sudo pip3 install markdown2

###Django ###mySQL

# Installeer pip3
$ sudo apt-get install python3-pip
# Installeer PyMySQL
$ sudo pip3 install PyMySQL

###Pillow

# Installeer tooools
$ sudo apt-get install python3-dev python3-setuptools
sudo apt-get install libtiff4-dev libjpeg8-dev zlib1g-dev \
    libfreetype6-dev liblcms2-dev libwebp-dev tcl8.5-dev tk8.5-dev
# Installeer Pillow
$ sudo pip3 install Pillow

####mySQL database aanpassen via dump

# Dump de database in een .sql file
$ mysqldump -u root -pruien9690 codegalaxy > DB.sql

Hierna ga je naar de betreffende file en voeg je USE codegalaxy boven de eerste DROP TABLE toe (zal duidelijk maken dat de file CG zal aanpassen) ###Zurb foundation styling ###code mirror / ace ###FuzzyWuzzy

$ sudo apt-get install python-levenshtein
$ sudo pip3 install fuzzywuzzy

Git voor dummies

Ik dacht ik maak even een klein overzichtje voor iedereen met de handigste git commands, ook voor mezelf da ik ni heel den tijd moet gaan zoeken op het internet voor de juiste commands... Het idee van die branches is da ge een aantal "feature branches" maakt waarin telkens een apart feature of ding wordt geimplementeerd en als da feature af is wordt die branch gemerged met de master. Het voordeel hiervan is da de master branch in principe altijd werkt en er dus enkel werkende en geteste features bij gemerged mogen worden.

Setup

git init voor een nieuwe lokale git repository. git remote add naam source voor een nieuwe remote waarmee ge de online repository aanspreekt.

$ git init
Initialised empty Git repository in /home/sten/Documents/TA_Example/.git/
$ git remote add origin https://github.com/Mari3/ProjectT-A.git

NIEUW: git clone 'url' voor een lokale kopie van de repo.

Verkrijgen van de meest recente bestanden

In een nieuwe lokale repo eerst en vooral git fetch remote om de hele remote repo binnen te halen. Er worden dan nieuwe branches aangemaakt lokaal met de naam remote/branchnaam.

$ git fetch origin
...
From https://github.com/Mari3/ProjectT-A
 * [new branch]      MSSC       -> origin/MSSC
 * [new branch]      State_ID   -> origin/State_ID
 * [new branch]      TFA_Sten   -> origin/TFA_Sten
 * [new branch]      master     -> origin/master

NIEUW: git pull voor fetch + merge (fetch alleen gebruikt ge amper)

Ge kunt dan gaan kijken in een van die branches met git checkout naam.

$ git checkout State_ID
Branch State_ID set up to track remote branch State_ID from origin.
Switched to a new branch 'State_ID'
Branches aanmaken

Als ge zelf een nieuwe branch wilt aanmaken is dat meestal om voort te bouwen op een bestaande branch, vaak de master. Dus om een branch te maken en daar ineens alles van een andere in te steken gebruikt ge git checkout -b nieuwe_naam basis. git checkout om een branch te bekijken en de parameter b om die tegelijkertijd aan te maken.

$ git checkout -b Test_Feature
Switched to a new branch 'Test_Feature'
Add/Commit

Ik denk dat iedereen dit principe wel kent, elke file die ge modified moet ge adden aan de huidige situatie en om een snapshot te maken van die situatie doet ge een commit. Commits zijn handig omda ge zo de voortgang van het project kunt volgen aan de hand van de commit messages (lees: schrijf descriptieve commit messages 😀) (emojis op Github ftw).

NIEUW: Lijstje van nuttige emojis die ge vanvoor aan u commit message kunt zetten

  • 🎨:art: when improving the format/structure of the code
  • 🐎:racehorse: when improving performance
  • 🚱:non-potable_water: when plugging memory leaks
  • 📝:memo: when writing docs
  • 🐛:bug: when fixing a bug
  • 🔥:fire: when removing code or files
  • 🔒:lock: when dealing with security

Er zijn hierbij 3 belangrijke commands: git status om te kijken welke veranderingen nog niet geadd zijn of welke klaar zijn voor een commit en welke files er niet getracked zijn. Dan git add file(s) om veranderingen in files toe te voegen. Varianten hierop zijn:

$ git add .

Voegt alle files in de current directory toe, dit gebruikte best ni omda er vaak veel files zijn die niet in github moeten zitten: .o .d onderandere en bv heel de eclipse project rotzooi 😛

$ git add -u

Dit is een betere variant en voegt alle files toe die veranderd zijn en al getracked waren. Dan moet ge enkel nog git add file gebruiken als ge specifiek nieuwe files toevoegd aan het project

Daarna doet ge best een git status om er zeker van de zijn dat al die files ready zijn om te committen met git commit. Als ge git commit zo gebruikt opent de terminal de default text editor, in veel gevallen Vi(m) om de commit message in te schrijven.

Een commit message in Vim scrijven kan nog wel handig zijn om een uitgebreid bericht te schrijven omdat de eerste lijn als short message wordt behandeld en alles na 1 lege lijn als uitgebreide commit message toegevoegd wordt, handig als er wa meer uitleg nodig is bij de commit.

NIEUW: Gebruik die extra uitleg dan ook als da nuttig is (waarom die change, wa zijn de gevolgen, etc)

Updates pushen

Na een aantal commits hebt ge meestal al een wel een presentabel deel van u feature af en kunt ge het pushen naar github met git push remote naam. Hierbij is naam de naam van u branch die ge wilt pushen op de remote branch met dezelfde naam. Dan wordt heel die branch met al zijn commit geschiedenis gepusht naar de remote. Als 'origin' de naam is van u remote kunt ge ook git push gebruiken, dan is de remote als default origin en de branch naam de branch waar ge momenteel in zit. Ge kunt ook git push -u remote, en dan wordt de remote branch op remote de default branch waarnaar gepusht wordt, dus dan kunt ge de volgende keren gewoon git push runnen. Moest het zijn da ge u branch wilt pushen en nen andere naam geven op de remote kunt ge git push remote lokale_branch:remote branch gebruiken.

$ git push origin Test_Feature
// is gelijk aan git push als ge in Test_Feature zit

NIEUW: als ge de repo binnen gehaald hebt me git clone is die remote automatisch tracking gemaakt en kunt ge direct git pull/push zonder argumenten

Mergen

Als u feature uiteindelijk klaar is kunt ge het mergen met de master of een andere branch. Dan kunt ge best het volgende doen: Eerst pusht ge u branch nog eens met git push om er zeker van te zijn dat de remote kopie up to date is. Dan gaat ge naar de lokale kopie van de branch waarin ge u feature wilt mergen git checkout branch. Dan doet ge best git pull remote eerst om er zeker te zijn da de lokale kopie up to date is met de remote kopie. Dan git pull --no-ff remote branch om u branch in deze te mergen. git pull doet eigenlijk een git fetch en git merge in 1. Dus eerst fetcht git branch van de remote en dan wordt er een merge gedaan van die fetch in de current branch. De --no-ff staat voor no fast-forward, zo wordt er altijd een merge commit aangemaakt en is het gemakkelijker te volgen wat er is gebeurt met de verschillende branches. En dan ten slotte een git push om de lokale branch master te pushen naar de remote branch master.

$ git fetch origin
$ git checkout master
$ git pull
$ git pull --no-ff origin Test_Feature
$ git push

NIEUW: Best via github pull request mergen. Zo ziet ge direct of er merge conflicten zijn en kan iedereen nog commentaar geven

NIEUW: Resetten

git reset args paths

  • args: --hard om alle code te resetten, --soft om enkel de HEAD pointer te verplaatsen zonder code aan te passen.
  • paths: HEAD voor de laatste commit, HEAD~k voor de k'de laatste commit. Kan ook een commit hash zijn (git log voor een lijst met commits, enkel eerste 7 chars nodig)
$ git reset --hard HEAD
Reset code naar laatste commit
$ git reset --hard HEAD~2
Undo 2 commits