/ElWiz

ElWiz er et program for å lese data fra Tibber Pulse

Primary LanguageJavaScriptMIT LicenseMIT

ElWiz - program for å lese data fra Tibber Pulse

Remark: This program is mainly developed for a Norwegian or nordic country audience, and this README is therefore written in the Norwegian language. However, the program comments are written in English for those who are not natives.

Innhold

Intro

Tibber Pulse er en microcontroller (MCU) som leser data om strømforbruk fra en AMS-måler. Nedenfor er den angitt som Pulse. ElWiz bruker Pulse for å hente data fra AMS-målere.

Målgruppen for ElWiz er personer som er interessert i smarte hjem og IoT, og som vil gjøre arbeidet selv uten avhengighet av ekserne ressurser eller skytjenester (cloud services). Formålet er å hente data fra en AMS-måler for å bruke det i Home Assistant, OpenHAB eller et lignende system. Programmet tolker rå binærdata fra Pulse og oversetter det til JSON-format som er enkelt å utnytte videre. Programmet bruker ikke SSL, og det er dermed enkelt å bruke for dem som har en ekstra PC, Raspberry Pi eller sin egen server hjemme. Programmet er beregnet på å gå døgnkontinuerlig, og er derfor ikke egnet til å kjøre på f. eks. en bærbar eller annen maskin som man gjerne slår av etter bruk.

Brukere av AMS-målere blir avregnet per time. Programmet fetchprices.js henter spotpriser fra Nordpool kraftbørs og beregner brukerens strømkostnader time for time. For å få nytte av dette må konfigurasjonsfila config.yaml justeres i henhold til de takstene for strøm som brukeren betaler. fetchprices.js er beskrevet i detalj i fetchprices.md.

ElWiz er skrevet i node.js (javascript) for Linux og består av en enkelt programfil for å gjøre det enkelt å installere og bruke, samt en fil med konfigurasjonsdata. De som vil bruke det på Mac eller Windows, må muligens gjøre noen mindre endringer i programmet. Dette gjelder eventuelt signaler som beskrives lenger ned.

ElWiz er testet med kun tilgang til Kaifa MA304H3E AMS-måler. Det er mulig at det også må gjøres noen mindre endringer hvis det skal brukes på en AMS-måler fra en annen produsent.

Nedenfor er det bekrevet hva du trenger for å installere ElWiz og sette opp Pulse. Du kan deretter sende data til Home Assistant, OpenHAB, eller lignende systemer. Det vil være opp til deg som bruker å tilpasse disse for å utnytte data fra programmet.

Hva du trenger

  • en Tibber Pulse
  • tilgang til en MQTT broker
  • Noe kjennskap til MQTT
  • kunne redigere enkle opplysninger i en tekstfil

Kjekt å ha men ikke påkrevet

  • tilgang til Home Assistant eller annen tilsvarende plattform
  • kjennskap til programmering i node.js (javascript)
  • MQTT-kontrollert kaffekoker

Installering

For de som ikke kjenner git, vil det enkleste være å laste ned ZIP-arkivet her: https://github.com/iotux/Pulse/archive/master.zip og pakke det ut i egen katalog (mappe). Brukere av git kan som vanlig bruke git clone. Programmer må ha skrivetilgang til katalogen.

Nedenfor er en kort liste over avhengigheter som må løses. Det gjøres fra kommandolinja med kommandoen npm eller yarn.

Hvis du bruker npm:

npm install mqtt
npm install fs
npm install yamljs
npm install node-schedule
npm install request
npm install request-promise
npm install simple-json-db

Hvis du foretrekker yarn:

yarn add mqtt
yarn add fs
yarn add yamljs
yarn add node-schedule
yarn add request
yarn add request-promise
yarn add simple-json-db

Tilpasning for egen lokal broker

Fila config.yaml.sample kopieres til config.yaml. I config.yaml vil det være nødvendig å angi IP-adressen og eventuelt brukernavn og passord til egen MQTT-broker. De viktigste parametrene i konfigurasjonsfila ser slik ut:

---
# The IP address or hostname 
# of your favorite MQTT broker
mqttBroker: localhost
brokerPort: 1883

# Enter credetials if needed
userName: 
password:

# Listening topic
topic: tibber/#

# Topics for publishing
pubTopic: pulse/meter
pubStatus: pulse/status
pubNotice: pulse/notice

# ElWiz event messages
willMessage: ElWiz has left the building
greetMessage: ElWiz is performing

# Tibber Pulse event messages
onlineMessage: Pulse is talking
offlineMessage: Pulse is quiet

# Debug mode at startup
DEBUG: true

# Republish mode at startup
REPUBLISH: true

# The next options are for Home Assistant
# Publish to Home Assistant (defaults to true)?
# Set this to "false" if you don't want HA auto discovery
haPublish: true

# Home Assistant sensor base topic (defaults to "elwiz/sensor")
# This is different from "pubTopic" to separate it from basic use of ElWiz
# A separate topic will also prevent "spamming" of HA
haBaseTopic: elwiz/sensor

# Publish options for list 1, 2, 3 & status
# Setting "list3Retain" to "true" may help to 
# get the messages stick on an unstable system 
statusRetain: false
statusQos: 0
list1Retain: false
list1Qos: 0
list2Retain: false
list3Qos: 0
list3Retain: false
list3Qos: 0
statusRetain: false
statusQos: 0

IP-adressen må endres så den stemmer med din lokale MQTT broker. Brokerens navn kan også brukes hvis det er gjenkjennbart.

Sett inn brukernavn og passord hvis din broker krever dette.

topic under # Listening topics må samsvare med det som angis i mqtt_topic når du konfigurerer Pulse. Andre endringer skal normalt ikke være påkrevet.

Ved behov for å gjøre endringer i hvordan ElWiz vil det være nyttig å midlertidig gi DEBUG verdien true. Hvis behovet er å produsere helt nye MQTT-meldinger, så finnes funksjonene onList1(), onList2() og onList3() som er beregnet for dette. Ved å sette REPUBLISH til false vil programmets egne MQTT-meldinger undertrykkes helt. I avsnittet Verdt å merke seg lenger nede finnes det mer informasjon om dette. Publisering til Home Assistant en lagt i disse funksjonene med sin egen topic, haPubTopic. Dermed vil ikke meldingene til HA inteferere med øvrig bruk.

Oppsett av Pulse

I forhold til personvern er brukervilkårene for å bruke Tibbers mobil-app alt for vidtrekkende for mitt vedkommende. Jeg har derfor valgt å bruke Pulse uten app. Jeg mister riktignok tilgang til Tibbers tjenester, men til gjengjeld sparer jeg de 39 kronene per måned som det koster å være tilknyttet Tibber. Jeg oppnår allikevel det jeg er ute etter.

Første steg for å koble Pulse til eget nett, er å tvinge den inn i AP-modus. Ved å gjøre en hard reset, vil den komme opp i nettet som et aksesspunkt. En binders er det som skal til. På sida av Pulse er det et lite hull. Det er på motsatt side av der hvor micro-usbkontakten er. Det er som oftest mest hensiktsmessig å forsyne Pulse med strøm fra en mobillader eller lignende. Når strømmen er tilkoblet, bruker man en utbrettet binders i det lille hullet og trykker inn til Pulse begynner å blinke hurtig (etter ca 5 sekunder). De skal nå være mulig å finne den i nettet med SSID Tibber Pulse. Man må koble PC eller mobiltelefon til denne. Passordet står på baksiden av Pulse med fet skrift i en ramme. Når Pulse har akseptert tilkoblingen, kan man nå den i nettleseren på adresse http://10.133.70.1. Pulses nettside som kommer opp vil se slik ut:

Pulse i AP-modus

Feltene ssid og psk fylles ut med navnet på egen WiFi-ruter og passord.

Feltene mqtt_url og mqtt_port fylles ut med IP-adressen til din egen broker og portnummer 1883 for bruk uten SSL. Hvis brokeren er satt opp for å kreve autentisering med brukernavn og passord, så angis dette i feltet mqtt_url. Hvis brukernavnet er oladunk og passordet er hemmelighet1, så angis dette slik: oladunk:hemmelighet1@din.broker.adresse, hvor broker-adresse kan være et FQDN vertsnavn eller IP-adresse.

I feltet mqtt_topic kan du legge inn et fritt valgt navn. Det bør være forskjellig fra topic som bruker i programmet for å sende meldinger. Ettersom tibber er forvalgt i programmet, kan det være greit å bruke her.

Feltet mqtt_topic_sub er et topic som Pulse abonnerer på. For å markere at MQTT-meldinger går motsatt veg, så kan du f. eks. bruke rebbit her. Dermed er du sikret mot at det kommer i konflikt med andre MQTT-meldinger. Så langt har jeg funnet ut at ved å sende meldingen "reboot", så vil Pulse svare med "Debug: rebooting" og starte på nytt. Hvis man f. eks. sender meldingen "tull", så vil den svare med "Debug: Unknown command 'tull'". Det er mer om dette i avsnittet Styring av Pulse.

Feltet update_url ser ut til å trenge en verdi. Jeg har brukt adressen til min egen broker her. Formålet er åpenbart for oppgradering av firmvaren i Pulse. Også her vil det være interessant å få informasjon hvis noen har.

De øvrige feltene kan stå tomme med mindre du ønsker å bruke SSL. Når feltene er fylt ut og sendt til Pulse går det noen sekunder, og det bebynner å blinke grønt. Det er et tegn på at Pulse har etablert seg i ditt eget nett. Når det skjer, er den ikke lenger i AP-modus, og tilgang til web-grensesnittet er ikke lenger mulig. Når dette er klart, skal det bare være å plugge Pulse inn i HAN-kontaktenAMS-måleren, og Pulse vil begynne å levere MQTT-meldinger.

AMS-målerens data

Data fra AMS-måleren kommer i 3 forskjellige varianter. List 1, List 2, og List 3 referer til NVE sin dokumentasjon for AMS-målere Kort beskrevet er det slik:

  • List 1 inneholder det aktuelle strømforbruket målt i kW, samt tidspunkt. Denne typen mottas i intervaller på 2 eller 2,5 sekunder.

  • List 2 inneholder i tillegg effekt, strøm og spenning som mottas i intervaller på 10 sekunder

  • List 3 inneholder i tillegg til List 2 akkumulerte data for hittil brukt strøm. Dette mottas hver hele time.

Dette er beskrevet mer utførlig lenger nede, samt synliggjort i eksemplene nedenfor.

Data fra Pulse

Fra Pulse kommer en oppstartsmelding, statusmeldinger og AMS målerdata. Pulse mangler derimot en LastWill-melding. En slik melding skal som regel sendes til brokeren ved oppstart av enheten. Hvis brokeren mister kontakten med enheten, vil den sende denne meldingen til abonnenter. For å kompensere for denne mangelen, er det en "watchdog"-funksjon i ElWiz. Dette er en teller som teller ned med et intervall på 1 sekund. Når programmet mottar en melding fra Pulse, gjenoppfrisker programmet denne telleren. Hvis data fra Pulse uteblir, vil telleren fortsette å telle ned. Når den får verdien 0, vil programmet sende en MQTT-melding som varsel på at det mangler data fra Pulse. Telleren er i utgangspunktet satt til 15 sekunder, men denne verdien kan endres i programkoden.

// The watchdog timer
const watchValue = 15;

MQTT-data fra ElWiz

I ElWiz er rådata fra AMS-måleren konvertert til lesbart JSON-format. Det er ikke gitt at formatet passer for alle. Det er derfor lagt inn 3 forskjellige funksjoner i programmet for å filtrere data for videre bruk. Det er en funksjon for hver av pakketypene fra Pulse. Disse funksjonene kalles umiddelbart etter konvertering av rådata fra Pulse. Noen av systemene som skal motta data fra Pulse har sin egen tidsstempling av data. Det kan derfor være aktuelt å fjerne dette før data publiseres. Funksjonene heter henholdsvis onList1(), onList2() og onList3(). Andre konverteringer eller tilpasninger gjøres også her. I eksemplet fra pakketype 3 nedenfor, er det vist at målerens versjonsnummer, serienummer og typebetegnelse er filtrert bort. Nedenfor er eksempler på bruk av funksjonen.

{
  "date": "2020-07-26T18:35:28",
  "weekDay": "Søndag",
  "powImpActive": 1.352          // Enhet: kW - Løpende strømforbruk
}

Eksemplet nedenfor viser et komplett sett av data fra List 2.

{
  "date": "2020-07-26T18:35:30",
  "weekDay": "Søndag",
  "meterVersion": "KFM_001",      // Målerens versjonsnummer
  "meterId": "69706314037xxxxx",  // Målerens serienummer
  "meterType": "MA304H3E",        // Målerens typebetegnelse
  "powImpActive": 1.356,    // Enhet: kW
  "powExpActive": 0,        // Enhet: kW
  "powImpReactive": 0,      // Enhet: kVAr
  "powExpReactive": 0.13,   // Enhet: kWar
  "currentL1": 3.243,       // Enhet: A
  "currentL2": 3.692,       // Enhet: A
  "currentL3": 3.661,       // Enhet: A
  "voltageL1": 235.3,       // Enhet: V
  "voltageL2": 0,           // Enhet: V
  "voltageL3": 234.2        // Enhet: V
}

Eksemplet nedenfor er fra List 3. Programmet leverer komplette data, men i onList3() er AMS-målerens versjon, ID og type utelatt. I tillegg til data fra Pulse, er det også beregnet forbruk siste time. Resultatet av denne filtreringen er vist nedenfor.

{
  "date": '2020-07-27T10:00:10',  // Pulses dato og tid
  "powImpActive": 1.63,           // Se ovenfor. Gjelder også neste verdier
  "powExpActive": 0,
  "powImpReactive": 0.185,
  "powExpReactive": 0,
  "currentL1": 5.016,
  "currentL2": 3.538,
  "currentL3": 4.145,
  "voltageL1": 235.3,
  "voltageL2": 0,
  "voltageL3": 234.9,
  "meterDate": '2020-07-27T10:00:10',   // AMS-målerens dato og tid
  "cumuHourPowImpActive": 42020.232,    // Enhet: kWh   - Akkumulert
  "cumuHourPowExpActive": 0,            // Enhet: kWh   - Akkumulert
  "cumuHourPowImpReactive2": 19900.058, // Enhet: kWArh - Akkumulert
  "cumuHourPowExpReactive": 653.829,    // Enhet: kWArh - Akkumulert
  "lastHourActivePower": '1.470'        // Enhet: kWh   - Forbruk siste time
}

Brukere av fetchprices vil i tillegg få tilgang til spotpriser, priser fra egen leverandør og ferdig utregnet kostnad time for time.

{
  "customerPrice": 1.3513, // Lokal valuta
  "lastHourCost": 1.9432,  // Local valuta
  "spotPrice": 0.6163,     // Local valuta
  "startTime": '2020-08-12T11:00:00',
  "endTime": '2020-08-12T12:00:00'
}

Se egen dokumentasjon i fetchprices.md

Filtrering av data

I mitt tilfelle sender jeg data til Thingsboard i tillegg til min egen lokale mosquitto broker. Thingsboard genererer sin egen tidsstempling ved mottak.

Filtrering eksempel 1

Her fjernes derfor tidsstempel fra List 1 før publisering videre.

const thingsboard = mqtt.connect(thingsboardUrl, thingsboardOptions);
// ***********************************
// Functions for local processing
// called right after packet decoding
// Decoded JSON in "json", raw buffer in "buf"
function onList1(json) {
  // Thingsboard generates datestamp on receive,
  // so date and time is really not necessary
  delete (json.weekDay);
  delete (json.date);
  if (thingsPub)
    thingsboard.publish(thingsboardTopic, JSON.stringify(json));
  // Convenient for checking your own results
  if (pulse.debug)
    console.log("onList1: ", json);
}

Filtrering eksempel 2

Her er data fra List 2 pakket inn i en ny JSON-pakke før sending til "minServer".

function onList2(json) {
  let data = {
    dato: json.date,
    mittForbruk: json.powImpActive,
    minNettspenning: json.voltageL1,
    minStrom
  }
  // Gjør noe med omformaterte data
  minServer.publish("minTopic", JSON.stringify(data));
  if (pulse.debug)
    console.log("onList2: ", data);
}

Verdt å merke seg:

Komplette data publiseres før henholdsvis onList1(), onList2() og onList3() blir utført. Dermed vil både originale data, meldinger til Home Assistant og egne tilpasninger publiseres. For å kun sende egne tilpasninger, kan REPUBLISH settes til false i fila config.yaml. Ved å sette DEBUG til true, vil programmet dumpe JSON-pakkene til konsollet. Det kan være et godt hjelpemiddel hvis du skal filtrere eller omskrive MQTT-meldingene. Hvis du bruker Linux, kan du la denne stå til false og allikevel få dumpet pakkene til Linux shell ved å sende et signal fra kommandolinja. Mer om det i neste avsnitt.

Signaler til programmet

Er du en lykkelig eier av Linux, kan du bruke signaler for å styre funksjoner i ElWiz. I programmer som behandler data er det obligatorisk å fange opp f. eks. <Ctrl C> eller kill. Formålet er å lagre data før programmet drepes. Når programmet startes, får det tildelt en prosess-ID, PID. Denne skrives ut til konsollet når programmet starter og brukes for å sende signaler til programmet. Det kan også brukes for å aktivisere endringer i config.yaml uten å starte programmet på nytt. Når programmet startes, skrives denne meldingen til konsollet:

ElWis is performing, PID: 32512

I programmet brukes signal blant annet for å skru debugging av og på. Det gjøres ved hjelp av signalet SIGUSR1. Fra kommandolinja ser det slik ut:

kill -USR1 12345

Dette slår debuggging på hvis den er avslått, og av hvis den er påslått. Eksempel på utskrift når debugging er aktiv:

onList1: { "powImpActive": 4.438 }
onList1: { "powImpActive": 4.43 }
onList2: { "date": '2020-07-31T17:35:20',
  "powImpActive": 4.429,
  "powExpActive": 0,
  "powImpReactive": 3.98,
  "powExpReactive": 0,
  "currentL1": 14.31,
  "currentL2": 16.03,
  "currentL3": 14.131,
  "voltageL1": 232.5,
  "voltageL2": 0,
  "voltageL3": 233.7 }
onList1: { "powImpActive": 4.445 }
onList1: { "powImpActive": 4.435 }

Tilgjengelige signaler:

  • SIGHUP - Leser inn fila config.yaml
  • SIGUSR1 - Slår debugging av eller på
  • SIGTERM - Lagrer fila power.json før programmet stoppes
  • SIGINT - Lagrer fila power.json før programmet stoppes

Legg merke til at SIG fjernes fra kommandoen for å sende signaler. For SIGTERM ser det slik ut:

kill -TERM 23456

<Ctrl C> sender SIGINT til programmet

Styring av Pulse

Pulse har noen funksjoner som kan styres ved hjelp av MQTT-meldinger. Det gjøres ved å sende meldingene med topic som er angitt i feltet mqtt_topic_sub i weg-grensesnittet. Dette er ikke dokumentert, men ved å prøve forskjellige alternativer, har jeg funnet disse funksjonene.

  • reboot - Starter Pulse på nytt
  • update - OTA-oppdatering av styreprogram (informasjon om "update_url" mangler)

De som bruker mosquitto broker, har tilgang til mosquitto_pub for å publisere medinger. Ved å bruke det mqtt_topic_sub som ble oppgitt i oppsett av Pulse, f. eks. rebbit, så vil en kommano til Pulse se slik ut når man sender meldinga reboot:

mosquitto_pub -h localhost -t rebbit -m reboot
Debug: Rebooting

Ved å sende kommandoen update, så vi man få dette svaret:

mosquitto_pub -h localhost -t rebbit -m "update"
Debug: Update in progress
Debug: Firmware update failed: -1

Kontinuerlig drift

Et hendig verktøy å bruke for programmer som skal være igang døgnet rundt, er PM2 https://pm2.keymetrics.io/ Med PM2 har du kontroll på stop, start, restart, automatisk start etter oppstart av PC/server, minneforbruk, logging og mye mer. Det er vel verdt bryet å ta en titt på.

Home Assistant (HA) integrasjon

ElWiz har ferdig integrasjon for HA. Når ElWiz starter opp, så vil programmet "oppdages" av HA sin auto discovery-mekanisme. Dette kommer fram i listen over Enheter i HA. Der presenterer ElWiz seg som ElWiz Pulse Enabler. I panelet Energi kan deretter ElWiz registreres som hovedkilde for importert strøm.

Integrasjonen mot HA er beskrevet i eget dokument (kommer)

Referanser

Under kartleggingen av data fra Tibber Pulse, har har jeg hatt god hjelp av informasjon fra @daniel.h.iversen and @roarfred og andre innlegg i dette diskusjonsforumet https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/4255-tibber-pulse-mqtt/.

Nedenfor er linker med nyttig informasjon for de som er interessert i dekodingen.