Αυτό το tutorial χρησιμοποιεί το λογισμό QGIS έκδοση 3.30 για να την εκμάθηση των βασικών εννοιών και λειτουργιών των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) κυρίως σε αρχάριους, χωρίς να απαιτείται κάποια προηγούμενη εμπειρία σε παρόμοια λογισμικά.
- Εισαγωγή
- Τι είναι τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών
- Τα μοντέλα γεωχωρικών δεδομένων
- Γεωχωρικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται στο Tutorial
- Η Γραφική Διεπαφή Χρήστη του QGIS
- Φόρτωση διανυσματικών δεδομένων στο QGIS
- Πλοήγηση στον χάρτη
- Χαρτογραφικός συμβολισμός διανυσματικών δεδομένων
- Το περιβάλλον της χαρτοσύνθεσης
- Επιλογή της κατάλληλης χαρτογραφικής προβολής
- Εισαγωγή στην Χωρική Ανάλυση
- Διάφοροι Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι
- Πρακτική άσκηση με τις ΜΟΧΑΠ της Αθήνας
- Το υλικό που καλύπτει τις θεωρητικές αρχές προέρχεται από το σύγγραμμα "Στοιχεία Χαρτογραφίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών" των εκδόσεων Κάλλιπος https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-34
- Για το tutorial χρησιμοποιήθηκε υλικό από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της τεκμηρίωσης χρήσης του QGIS (έκδοση 3.28)
- Ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του εκπαιδευτικού υλικού προέρχεται από εδώ
- Ορισμένα από τα γεωχωρικά δεδομένα προέρχονται από την γεωπύλη geodata.gov.gr.
- Τα γεωχωρικά δεδομένα των Δήμων σύμφωνα με το πρόγραμμα "Κλεισθένης" προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του έτους 2021 προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ
- Τα δημογραφικά δεδομένα για την 3η άσκηση προέρχεται από το άρθρο "Ανισότητες και διαχωρισμοί στην Αθήνα: Χάρτες και δεδομένα", των θωμά Μαλούτα και Σταύρου-Νικηφόρου Σπυρέλλη.
- Τα δεδομένα των ΜΟ.Χ.Α.Π. της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας προέρχονται από την διαδικτυακή εφαρμογή Πανόραμα Απογραφικών Δεδομένων 1991 - 2011 και πιο συγκεκριμένα από το Χαρτογραφικό Πανόραμα.
Ας σημειωθεί ότι οι άδειες χρήσης όλων των παραπάνω πηγών επιτρέπουν τόσο τη επαναχρησιμοποίησή του υλικού όσο και την δημιουργία παράγωγου υλικού.
Στο tutorial έχουν προστεθεί επίσης υλικό από εργασίες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο προπτυχιακό μάθημα "Θεματική Χαρτογραφία" του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κατά τα έτη 2014-2020. Το υλικό αυτό είχα συντάξει εθελοντικά στο πλαίσιο της εργαστηριακής υποστήριξης του μαθήματος. Για τον λόγο αυτό ευχαριστώ τον ομότιμο καθηγητή Θωμά Μαλούτα. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή κο Χρίστο Χαλκιά του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την παροχή άδειας επικαιροποίησης και χρήσης σημειώσεων και εκπαιδευτικού υλικού παλαιότερων ετών συναφών μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου στο Τμήμα Γεωγραφίας (θεματική Χαρτογραφία, ΣΓΠ Ι).
- Αυτό το έργο διατίθεται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
- Χριστόφορος Βραδής, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου