/human-centered-design-2122

The course Human Centered Design is about learning to design and build websites for real humans, using user testing and iterative design proces. Human Centered Design is part of the half year minor programme about Web Design and Development in Amsterdam. Bachelor Communication and Multimedia Design, Amsterdam University of Applied Science.

MIT LicenseMIT

Human Centered Design @cmda-minor-web 2021 - 2022

Human Centered Design is een methode voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke interactieve toepassingen.

What distinguishes Human-Centered Design from other problem-solving approaches is its obsessive focus on understanding the perspective of the person who experiences a problem, their needs, and whether the solution that has been designed for them is truly meeting their needs effectively or not. At its most effective, the very people who experience a problem the most are a constant part of the design process and when possible, become part of the design team itself. - What Is Human-Centered Design?

Door regelmatig te testen met je doelgroep kom je tot een beter en passend ontwerp. Een Frontender heeft verstand van interactie, vormgeving én techniek. Als je web technieken beheerst kun je je ideeën snel prototypen en testen in een browser. Je kan dan aanpassingen doorvoeren, uitproberen en weer testen ...

In het vak Human Centered Design gaan we dingen ontwerpen voor echte mensen. Is er goede interactie? Kan je 'mens' je product op een prettige manier bedienen? Wat voor principes heb je gebruikt en getest? En is het leuk?

Opdracht

Ontwerpen met en voor echte mensen

Voor dit vak krijg je een ontwerp-opdracht die je gaat maken voor 1 mens. Een echt mens. Je moet je ontwerp 3 keer testen. Door te testen en te itereren ga je je ontwerp verbeteren. Uiteindelijk heb je een ontwerp dat exclusief gemaakt is voor 1 persoon. Een exclusive design ... Wie is deze persoon dan voor wie je dit gaat maken? Wat vindt deze persoon leuk of juist niet? En hoe bedient deze persoon een computer?

Leerdoelen

  • Leren hoe je (design) principles in een ontwerp kan toepassen.
  • User needs begrijpen en gebruiken in je ontwerp.
  • Leren hoe je moet testen en de resultaten gebruiken voor het verbeteren van je ontwerp.

Rubric

Planning & programma

Planning Woensdag Donderdag Vrijdag
Week 1 Intro, College exclusive design + Testen College + Testen Feedbackgesprekken
Week 2 Koningsdag College + Testen Feedbackgesprekken
Meivakantie
Week 3 College + Testen College + Testen Beoordelingsgesprekken

Week 1 - Kickoff en aannames testen

Deze week krijg je een college over Exclusive Design Principles. Deze Principles ga je toepassen in de opdracht. Op woensdag en donderdag gaan we kennis maken met de echte mensen voor wie we gaan ontwerpen. Je kan dan al een kleine interactieve demo maken om te testen.

Woensdag 20 april

Woensdag is de eerste les van het vak Human Centered Design. Je krijgt een intro college over het vak en Vasilis gaat vertellen over Exclusive Design.

Daarna prototypen en testen.

Donderdag 21 april

Donderdag begint de les met het delen van bevindingen van de test van woensdag. Ook gaan we deze les het artikel Exclusive Design van Vasilis van Gemert bespreken.

Daarna prototypen en testen.

Vrijdag 22 april

Feedbackgesprekken in groepen.

Week 2 - Prototypen en testen

Deze week heb je het tweede gesprek met je mens. Wat ga je testen? Wat wil je weten? Woensdag is het koningsdag, dan is er geen les.

Donderdag 28 april

Donderdag krijg je een college over testen. Voor deze les moet je het artikel 10 Usability Lessons van Steve Krug en How User Scenarios Help To Improve Your UX van Sabina Idler lezen.

's Middags ga je voor de tweede keer prototypen en testen.

Vrijdag 29 april

Feedbackgesprekken in groepen.

Week 3 - Prototypen, testen en reflecteren

In week 3 gaan we verder met testen, itereren en reflecteren. Deze week is de laatste sessie met je mens.

Woensdag 11 mei

Woensdag beginnen we met een college. Voor deze les moet je dit artikel lezen: Design for Both Needs and Wants: Applying Anderson’s User Experience Hierarchy of Needs

Daarna prototypen en testen.

Donderdag 12 mei

Donderdag gaan we bevindingen van de tests bespreken.

Daarna prototypen en testen.

Vrijdag 13 mei

Op vrijdag zijn de beoordelingsgesprekken. Je hebt dan een gesprek waarin we je vorderingen en bevindingen bespreekt. We verwachten dat je op Github je tests en iteraties hebt beschreven. Belangrijk is dat je reflecteert op de leerdoelen van het vak.

Rubric

De opdracht wordt beoordeeld aan de hand van onderstaande rubric. Je moet slagen voor het criterium (middenkolom) om het vak te halen.

Ontoereikend Criteria Verbetering
Readme - In de beschrijving van het project staat de opdracht uitgelegd, is het probleem duidelijk beschreven en hoe het probleem is opgelost.
Design Principles - Student laat zien hoe de Exclusive Design Principles zijn toegepast in het ontwerp. De principes study situation, prioritise identity, ignore conventions en add nonsense zijn goed uitgelegd. Aan de hand van de principes wordt duidelijk gemaakt hoe deze hebben bijgedragen aan het verbeteren van het ontwerp.
User Needs - Er is een user scenario geschreven dat aansluit bij de identiteit van de test persoon. Er is een duidelijk en volledig user scenario geschreven dat antwoord geeft op de 4 w-vragen: Who? What? How? en Why?
Testen - Er is minimaal drie keer getest. Er is een verslaglegging van de tests gedaan waarin de test-opzet wordt behandeld en er is een duidelijke conclusie beschreven met do's en dont's over hoe je goed kan testen.
Testresultaten - Aan de hand van de tests wordt duidelijk gemaakt hoe deze hebben bijgedragen aan het verbeteren van het ontwerp of hoe dit een volgende keer beter of anders kan.