student registration system
C dilinde dosyalama fonksiyonlarının pratiğinin yapılmasıdır. Bu amaçla ikili dosyaların (binary file) ve metin dosyalarının (text file) kullanıldığı bir uygulama geliştirilecektir.
Projede istenen, C dilini kullanarak yoğun indeks yapısı kullanılarak dosyalama fonksiyonları pratiğinin yapılmasıdır.Bu indeks yapısında ikili dosya olarak gerçekleştirilen veri dosyasındaki her kayıt için indeks dosyasında bir girdi saklanmaktadır.İndeks dosyasında kayıtlar adres anahtar şeklinde saklanmaktadır.Adres değeri anahtar ile ilgili bilginin veri dosyasında hangi ofsette saklandığını göstermektir.Bizden istenilen öncelikle 50 kişilik öğrencinin öğrenci numarasını,puanını,ders kodunu ve adresininin txt ve binary dosyalara kaydedilmesi ve daha sonra girilen veriler doğrultusunda verilerin hangi offsetde saklandığının text dosyasına kaydedilmesidir.Text dosyasında offsetler haricinde bir diğer önemli nokta ise girilen verilerin öğrenci numaraların sıaralı bir biçimde text dosyasında gözükmesidir.Bu işlemler için belirli fonksiyonlar kullanmamız istenmektedir.Kullanılması istenen fonksiyonlar şunlardır: indexDosyasiOlustur,kayitEkle,kayitBul,kayitSil,kayitGuncelle,veriDosyasiniGoster,indeksDosyasiniGoster,indeksDosyasiniSil. Kullanılması istenen bir yapı daha bulunmaktadır. struct kayit {int ogrNo; int dersKodu; int puan; } Verilen bu bilgiler doğrultusunda çalışmalarımı yürüttüm.
Projenin eksiksiz bir biçimde çalışması için öncelikle proje ile bağlantılı bütün dosyaların klasörde bulunması gerekmektedir.Kullanıcı kodu derlediğinde önüne menü gelmektedir.Yapmak istediği işleme bu menü üzerinden karar verir.
Menü çalıştıktan sonra öğrencinin seçeneğine göre işlemler uygulanır.Öğrenci eğer 1’i seçerse karşısına şöyle bir ekran çıkıcaktır.
Kayıt ekleme yapacağı zaman gireceği öğrenciye ait sırasıyla öğrenci numarası,ders kodu ve puan bilgilerini girer.Kullanıcının girdiği bilgiler öncelikle binary dosyaya kaydedilir.
Kullanıcı eğer 2 numaralı seçeneği seçerse içinde offset değerlerimizi tutacak olan indeks dosyamız oluşacaktır.
Kullanıcı 3 numaralı seçeneği seçerse indeks Dosyasına kaydedilen değerleri görecektir. Kullanıcı 4 numaralı seçeneği seçerse oluşturulan indeks dosyası silinecektir.
Kullanıcı 5 numaralı seçeneği seçerse öğrenci numarası yardımıyla aranan kayıtı bulacaktır.Bu kısım için Binary Search algoritması kullanılmıştır.
Kullanıcı 6 numaralı seçeneği seçerse girilen öğrenci numarasına ait olan kayıt güncellenecektir ve yalnızca puan bilgisi değiştirelecektir.
Kullanıcı 7 numaralı seçeneği seçerse kullanıcının istediği kayıt silinecektir.
Kullanıcı 8 numaralı seçeneği seçerse veri dosyasındaki kayıtlar sıralanmamış biçimde gösterilecektir.
1.IndexDosyasiOlustur Fonksiyonu 50 kayıtlık sırasız veri dosyası için indeks dosyası oluşturulur.
2.kayıtEkle Fonksiyonu Veri dosyasına yeni bir kayıt ekleme işlemi bu fonksiyonla gerçekleştirilir. Yeni kayıt her zaman fonksiyonun sonuna eklenir ve işlemlerin sonunda indeks dosyası da güncellenir.
3.kayitBul Fonksiyonu Öğrenci numarasına göre arama işlemi yapılır. Bir öğrenci numarası için birden fazla ders kodu ve puan olabileceği için aranılan kayıt bulunana kadar öğrenci numarasına ait tüm kayıtların listelenmesi gerekir. Bu işlemde binary search algoritması kullanılacaktır.
4.kayitSil Fonksiyonu KayitBul fonksiyonunda bulunan kayıt silinecektir. Silme işlemi indeks dosyasına da yansıtılacaktır.
5.kayitGuncelle Fonksiyonu Öğrenci numarasıyla yapılan arama sonucunda bulunan kaydın sadece puan alanı güncellenecektir.
6.VeriDosyasiniGoster Fonksiyonu Yapılacak işlemlerin üzerinde gerçekleştirileceği veri dosyası listelenecektir.
7.IndeksDosyasınıGoster Fonksiyonu Kayıtlı sıralı halinin bulunacağı indeks dosyası listelenecektir.Selection Sort algoritması kullanılmıştır.
8.IndeksDosyasiniSil Fonksiyonu İndeks dosyasını diskten silecektir.
Program kodumuz yaklaşık 450 satır tek dosyadan oluşmaktadır. Okuyucunun anlamasını kolaylaştırmak için bazı yorum satırlarına yer verilmiştir.
Projeyi CodeBlocks ya da herhangi bir derleyici kullanarak derleyebilirsiniz.Derledikten sonra herhangi bir girdi girdiğinizdeki text ve binary dosyasındaki değişimlere veriDosyasi.bin uzantılı binary ve indexDosyasi.txt uzantılı dosyalardan istediğiniz zaman erişim sağlayabileceksiniz.
Projemizi Windows sistemde,Codeblocks üzerinde geliştirip GCC kullanarak derledik.