itminedu/edu_distributions

sch software

Opened this issue · 5 comments

Σας παρακαλώ δείτε το http://ts.sch.gr/wiki/Linux/%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C και πως θα συνεργαστούμε.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες
Ονομάζομαι Χρήστος Σκάρκος, είμαι δάσκαλος Β επιπέδου και ασχολεούμαι πολλά χρόνια με τους υπολογιστές. Μετά από προτροπή του Νίκου του Τζιμόπουλου εγκατέστησα τη διανομή για το Δημοτικό και Άρχισα να δοκιμάζω τις εφαρμογές που διατίθενται μαζί μ ε τη διανομή. Σε πρώτη φάση έχω καταγράψει κάποια σχόλια και προτάσεις:

  1. Phet -> η συντόμευση θα ήταν καλύετερο να οδηγεί στην ελληνική έκδοση.
  2. jigsawplanet -> πολύ ωραίο και χρήσιμο για μικρές τάξεις του δημοτικού καιπροσχολική αγωγή
  3. edubancee -> αν κατάλαβα καλά πρόκειται για σύστημα διαχείρισης τάξης. υπάρχει εξελληνισμένη έκδοση ή όχι; Υπάρχει κάποιο manual;
  4. Voki: απ' όσο είχα υπόψη μου πέρσι, ενώ ήταν δωρεάν εργαλείο άρχισε να ζητάει χρήματα. Εξακολουθεί να είναι δωρεάν;
  5. lightbot -> πολύ ωραίο εργαλείο για εισαγωγ΄΄η στον προγραμματισμό.
  6. tagul -> ωραίο εργαλείο, αλλά έχει περισσότερες επιλογές - δυνατόττηες από το tagxedo; Επίσης νομίζω για εφαρμογή στην τάξη θα ήταν προτιμότερο ένα εργαλείο που να δινει τη δυνατότητα για την εξ αποστάσεως ταυτόχρονη επεξεργασία του σύννεφου (2 ή περισσότεροι μαθητές ταυτόχρονα στο ίδιο σύννεφο)
  7. awapp -> είναι ασπροπίνακας;
  8. Επειδή ο εκπαιδευτικός κόσμος της Πρωτοβάθμιας είναι αναλφάβητος αναφορικά με τη χρήση του Linux θα ήταν χρήσιμο να βγει ένα φυλλάδιο - εγχειρίδιο με την αντιστοιχία κάποιον βασικών λειτουργιών μεταξύ windows και linux πχ Τα έγγραφά μου , <-> προσωπικός φάκελος
  9. Υπάρχει κάποιο λογισμικό αντίσοιχο του Nero που να μπορεί να γίνει επεξεργασία βίντεο, να δημιουργήσουμε dvd με μενού κτλ.
  10. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα πλαίσιο διαλόγου ή μια εφαρμογή η οποία μετά την βασική εγκατάσταση να ρωτάει το χρήστη ποιες άλλες εφαρμογές θέλει και εκείνος να επιλέγει από μια σειρά επιλογώ.
    π.χ. εγώ στο σχολείο μου χρησιμοποιώ το Google Drive και έχω περάσει εκεί όλα τα βιβλία του δημοτικού ειδικά τροποποιημένα για διαδραστικό πίνακα. Θα ήθελα λοιόν το Google Drive ή κάποιο άλλο drive, αν υπάρχει με αντίστοιχες δυνατότητες, το open sankore που είναι δωρεάν εφαρμογή για διαδραστικό πινακα ή κάτι άλλο αντίστοιχα

Αυτά σε πρώτη φάση για διανομή του Δημοτικού.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί στο README.md σε ποιο κοινό απευθύνονται αυτές οι διανομές και που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, δεν γίνεται σαφές αν το υπουργείο προτείνει αυτές τις διανομές για προσωπική χρήση ή για χρήση στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής (ΣΕΠΕΗΥ).

Αν πρόκεται (και) για το δεύτερο, θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ποια είναι η σχέση αυτών των διανομών με τη λύση Ubuntu LTSP, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε εκατοντάδες ελληνικά σχολεία (και όχι μόνο) και υποστηρίζεται από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,

Ονομάζομαι Ανδρέας Παπακλεοβούλου και είμαι εκπαιδευτικός πληροφορικής. Χρησιμοποιώ ΕΛΛΑΚ εδώ και μια δεκαετία περίπου και επικροτώ την δράση αυτή. Ωστόσο πιστεύω ότι κινείται σε λάθος δρόμο και δεν εκμεταλλεύεται την δυναμική και την τεχνογνωσία στο ΕΛΛΑΚ που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση.

Και εξηγούμαι:

Η υπηρεσία της Τεχνικής Στήριξης (ΤΣ) Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων του Υ.Π.&Θ.Π.&Α., που έχει στόχο την υποστήριξη του πληροφοριακού εξοπλισμού των Εκπαιδευτικών και Διοικητικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εδώ και μια δεκαετία έχει ξεκινήσει, αναπτύξει, υλοποιήσει και υποστηρίζει σχετική λύση. Πιο συγκεκριμένα η λύση αφορά σε χρήση ΕΛΛΑΚ στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής με Linux Ubuntu, LTSP, sch-scripts, epoptes και πιστοποιημένο εκπαιδευτικό λογισμικό.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν τα παρακάτω:

  1. Ανάπτυξη λογισμικών LTSP, sch-scripts, epoptes, που είναι καταξιωμένα διεθνώς.
  2. Πακετάρισμα πάνω από 10 GB εκπαιδευτικών λογισμικών και διάθεσή τους μέσω αποθετηρίου.
  3. Online διάθεση πολλών εκπαιδευτικών λογισμικών, http://ts.sch.gr/software.
  4. Υποστήριξη μέσω του φόρουμ http://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?board=67.0
  5. Υποστήριξη μέσω συνομιλιών IRC, http://ts.sch.gr/wiki/IRC.
  6. Απομακρυσμένη βοήθεια μέσω VNC.
  7. Υποστήριξη μέσω δελτίων στο http://helpdesk.sch.gr.
  8. Εκτενής τεκμηρίωση στο wiki http://ts.sch.gr/wiki.
  9. Ενεργή συμμετοχή σε ένα σωρό bug trackers ώστε να επιλύονται τα σφάλματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη χρήση Ubuntu/LTSP, σε οποιοδήποτε λογισμικό.
  10. Ενεργή συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τη λύση σε δοκιμή, υποστήριξη και γενικά στην εξέλιξή της

Αυτά αντιστοιχούν σε πολλά ανθρωποέτη εργασίας και συνεχούς υποστήριξης και χιλιάδες σχολεία προτίμησαν τη λύση ακριβώς για αυτήν την δυναμική της:

http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82

http://www.ltsp.org/stories/

Αν και παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί Live CDs για την διανομή Ubuntu 12.04 ώστε να συμπεριληφθεί το περιβάλλον "gnome flashback" (και να μην χρειάζεται να γίνει χειροκίνητα πράγμα που διευκόλυνε τους πιο άπειρους στο Linux χρήστες), πλέον για την 16.04, δεν χρειάζονται πια. Ο λόγος που είχαν δημιουργηθεί Live CDs για την 12.04, ήταν επειδή δεν υπήρχαν Live CDs με το περιβάλλον "gnome flashback" που ήταν απαραίτητο για να λειτουργούν καλύτερα οι παλιοί υπολογιστές. Τώρα που υπάρχει το Ubuntu MATE 16.04, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλα τα σχολεία με αυτό, και στη συνέχεια με μια εντολή "apt-get install" να βάλουμε όλα τα εκπαιδευτικά λογισμικά.

Επίσης το LTSP - Linux Terminal Server Project, είναι το βασικό στοιχείο που επιτρέπει την εύκολη διαχείριση και συντήρηση των σχολικών εργαστηρίων, αφού με τη χρήση του, όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται σε ένα μηχάνημα -τον LTSP Server- και όχι σε κάθε μηχάνημα του εργαστηρίου. Παράλληλα, τόσο η συντήρηση του Server με τα sch-scripts, όσο και η διαχείριση της τάξης με το λογισμικό epoptes γίνονται παιχνιδάκι..... Κάθε εκπαιδευτικός λοιπόν δύναται να έχει εγκατεστημένα αυτά τα εργαλεία στο προσωπικό του laptop το οποίο θα μπορεί να "κουμπώνει" στο switch του εργαστηρίου και να το λειτουργεί σαν server για τις περιπτώσεις που θέλει να εκμεταλλευτεί την υποδομή.... Τα μηχανήματα θα εκκινούν ένα περιβάλλον παραμετροποιημένο από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, δίνοντάς του σχεδόν απεριόριστους βαθμούς ελευθερίας αναφορικά με την χρήση των ΤΠΕ στην διδασκαλία του.....

Στα παραπάνω εργαλεία, είχε γίνει επιμόρφωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ενώ κατά το διάστημα 2012-2014 επιμορφώθηκαν ~2.000 ΠΕ19/20 με 5ωρα βιωματικά σεμινάρια στα εργαστήρια σε 50 πόλεις στην Ελλάδα.

Καταλήγω στο ότι ήδη υφίσταται μια μεγάλη εμπειρία, μια μεγάλη εγκατεστημένη βάση (~1.500 εργαστήρια), με καταξιωμένες δομές υποστήριξης, με επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς στη λύση, με αποτελέσματα που ζηλεύουν οι άλλες χώρες, με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να το αναφέρει ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Δυστυχώς μου δίνεται η εντύπωση ότι η παρούσα δράση, με τον τρόπο που υλοποιείται, δεν εκμεταλλεύεται την παραπάνω βάση, τεχνογνωσία και εμπειρία. Παράλληλα, πιστεύω ότι δεν θα τύχει της προσοχής των ήδη επιμορφωμένων και έμπειρων σε ΕΛΛΑΚ εκπαιδευτικών, ειδικά των υπευθύνων σχολικών εργαστηρίων, αφού η χρήση standalone διανομών αυξάνει τόσο τον διαχειριστικό χρόνο, όσο και το κόστος των υποδομών αφού θα πρέπει να ανανεωθούν τα εργαστήρια πληροφορικής για να "τρέξουν".....

Φιλικά και συναδελφικά,

Ανδρέας Παπακλεοβούλου,
Εκπαιδευτικός πληροφορικής ΠΕ19,
ΜEd - Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική