Pinned Repositories
-i-e-fonksiyonlar-ve-fonksiyon-parametreleri
Pythonda fonksiyonlar da birer obje oldukları için hem bir tane değişkene atanabilirler, hem de başka bir fonksiyonun içinde tanımlanabilirler
-leri-Seviye-Say-lar
ALL-VE-ANY-FONKS-YONLAR
all() fonksiyonu bütün değerler True ise True, en az bir değer False ise False sonuç döndürür. any() fonksiyonu bütün değerler False ise False, en az bir değer True ise True sonuç döndürür.
ALL-VE-ANY-FONKS-YONLARI
all() fonksiyonu bütün değerler True ise True, en az bir değer False ise False sonuç döndürür.
Break-ve-Continue
Döngülerde kullanabilen break ve continue ifadeleri. Bu ifadeleri kullanarak döngü yapılarını daha efektif kullanabiliriz.
Date-S-n-f-Yazmak
Decorator-Fonksiyonlar-n-Olu-turulmas-ve-Kullan-lmas-
decorator fonksiyonların kullanımı kod tekrarı yapmamızı engeller. Pythonda decorator fonksiyonlar Flask gibi frameworklerde oldukça fazla kullanılır.
Filter-Fonksiyonu
Fonksiyonda-Parametre-T-rleri
FonksiyondaParametreT-rleri
fonksiyonlara parametre vermenin farklı yollarını öğrenmeye çalıştım
izzuysl's Repositories
izzuysl/-i-e-fonksiyonlar-ve-fonksiyon-parametreleri
Pythonda fonksiyonlar da birer obje oldukları için hem bir tane değişkene atanabilirler, hem de başka bir fonksiyonun içinde tanımlanabilirler
izzuysl/-leri-Seviye-Say-lar
izzuysl/ALL-VE-ANY-FONKS-YONLAR
all() fonksiyonu bütün değerler True ise True, en az bir değer False ise False sonuç döndürür. any() fonksiyonu bütün değerler False ise False, en az bir değer True ise True sonuç döndürür.
izzuysl/ALL-VE-ANY-FONKS-YONLARI
all() fonksiyonu bütün değerler True ise True, en az bir değer False ise False sonuç döndürür.
izzuysl/Break-ve-Continue
Döngülerde kullanabilen break ve continue ifadeleri. Bu ifadeleri kullanarak döngü yapılarını daha efektif kullanabiliriz.
izzuysl/Date-S-n-f-Yazmak
izzuysl/Decorator-Fonksiyonlar-n-Olu-turulmas-ve-Kullan-lmas-
decorator fonksiyonların kullanımı kod tekrarı yapmamızı engeller. Pythonda decorator fonksiyonlar Flask gibi frameworklerde oldukça fazla kullanılır.
izzuysl/Filter-Fonksiyonu
izzuysl/Fonksiyonda-Parametre-T-rleri
izzuysl/FonksiyondaParametreT-rleri
fonksiyonlara parametre vermenin farklı yollarını öğrenmeye çalıştım
izzuysl/Fonksiyonlar
Fonksiyonlar programlamada belli işlevleri olan ve tekrar tekrar kullandığımız yapılardır. Örneğin kullandığımız print() fonksiyonunun görevi içine gönderdiğimiz değerleri ekrana yazdırdırmaktır. Bu fonksiyon Python geliştiricileri tarafından bir defa yazılmış ve biz de bu fonksiyonu programlarımızın değişik yerlerinde tekrar tekrar kullanıyoruz. İşte fonksiyonların kullanım amacı tam olarak budur. Fonksiyonlar bir defa tanımlanır ve programlarda ihtiyacımız olduğu zaman kullanırız. Ayrıca fonksiyonlar kod tekrarını engeller ve kodlarımız daha derli toplu durur. İsterseniz şimdi de fonksiyonların ne olduğunu gerçek hayattan benzetme yaparak anlamaya çalışalım. Örneğin evimize bir adet katı meyve sıkacağı alıyoruz ve canımız ne zaman meyve suyu isterse bu aleti kullanıyoruz. Yani aslında bu aletin görevi ve fonksiyonu meyve suyu hazırlamaktır. Python geliştiricilerin yazdığı fonksiyonlara yani bizim hazır kullandığımız fonksiyonlara(print(),type() vs.) gömülü fonksiyonlar(built-in function) denilmektedir.Ancak bunlardan hariç olarak biz kendi özel fonksiyonlarımızı(user-defined functions) da tanımlayabiliriz. Fonksiyon tanımlamanın yapısı şu şekildedir; def fonksiyon_adı(parametre1,parametre2..... (opsiyonel)): # Fonksiyon bloğu Yapılacak işlemler # dönüş değeri - Opsiyonel Fonksiyon tanımlarken tanımladığımız herbir değişken birer Parametre , fonksiyon çağrısı yaptığımız zaman içine gönderdiğimiz değerler ise Argüman olmaktadır. Burada fonksiyonu çağırırken gönderdiğimiz "Kemal" değeri "isim" isimli parametreye eşit oluyor ve fonksiyonumuz bu değere göre işlem yapıyor. "Ayşe" değerini gönderdiğimizde ise fonksiyonumuz bu değere göre işlem yaparak ekrana farklı bir değer yazdırıyor.
izzuysl/For-D-ng-leri
Pythondaki for döngülerinin yaapısını ve for döngülerinin kullanım alanları
izzuysl/Global-ve-Yerel-De-i-kenler
izzuysl/GlobalVeyerelDe-i-kenler
Pythonda her bir değişkenin, fonksiyonun ve ileride göreceğimiz sınıfların(class) aslında bir kapsamı(scope) bulunur ve Python herbir değişkeni bir isim alanında (namespace) tanımlar. Değişkenlerin İsim alanı ise, bu değişkenlerin nerelerde var olduğunu ve nerelerde kullanılabileceğini gösterir. Pythonda fonksiyonlarda tanımlanan değişkenler Python tarafından Yerel (Local) değişkenler olarak tanımlanırlar. Yani bir fonksiyon bloğunda oluşturulan değişkenler fonksiyona özgüdür ve fonksiyon çalışmasını bitirdikten sonra bu değişkenler bellekten silinir ve yok olur. Böylelikle , fonksiyon içinde tanımlanmış bir değişkene başka bir yerden erişilemez. Pythonda en genel kapsama sahip değişkenler ise Global değişkenler olarak tanımlanırlar ve global değişkenlere tanımlandığı andan itibaren programın her yerinden ulaşabiliriz.
izzuysl/Iteratorlerin-olu-turulmas-
Iteratorlar en genel anlamıyla üzerinde gezinilebilecek bir objedir ve bu obje her seferinde bir tane eleman döner.Pythonda kendisinden iterator oluşturabileceğimiz her obje iterable bir objedir.. Örneğin, demetlerden,listelerden ve stringlerden oluşturduğumuz bütün objeler iterable bir objedir.Bir objenin iterable olması için hazır metodlar olan __iter()__ ve __next()__ metodlarını mutlaka tanımlaması gerekir.
izzuysl/izzuysl
izzuysl/java101patikadev
izzuysl/kendi-iterable-objelerimizi-olu-turma
mutlaka __iter()__ ve __next()__ metodlarını tanımlaması gereklidir.
izzuysl/kendi-iterable-objelerimizi-olu-turmak
izzuysl/Map-Fonksiyonu
map() fonksiyonu ilk parametre olarak bir tane fonksiyon objesi alır. (Fonksiyonlar da birer obje olduğu için başka bir fonksiyona gönderilebilir.) 2. parametre olarak da bir tane iterasyon yapılacak veritipi alarak , gönderilen fonksiyonu her bir eleman üzerinde uygulayarak sonuçları bir map objesi olarak döner.
izzuysl/Math-Mod-l-
Pythonda modüller nasıl kullanılır öğrenmeye çalışacağız. Ayrıca bir modülü içeri aktarmanın değişik yöntemlerini göreceğiz.
izzuysl/Nesne-Tabanl-Programlama
Kendi veri tiplerimizi oluşturmak ve bu veri tiplerinden objeler üretmemiz için öncelikle objeleri üreteceğimiz yapıyı tanımlamamız gerekiyor. Bunu tasarladığımız yapıya da sınıf veya ingilizce ismiyle class diyoruz.Sınıflar veya Classlar objelerimizi oluştururken objelerin özelliklerini ve metodlarını tanımladığımız bir yapıdır ve biz herbir objeyi bu yapıya göre üretirizBizim her bir objeyi başlangıçta farklı değerlerle oluşturmamız için her bir objeyi oluştururken objelerin değerlerini göndermemiz gerekiyor. Bunun için de özel bir metodu kullanmamız gerekmektedir. _init__(). self anahtar kelimesi objeyi oluşturduğumuz zaman o objeyi gösteren bir referanstır ve metodlarımızda en başta bulunması gereken bir parametredir. Yani biz bir objenin bütün özelliklerini ve metodlarını bu referans üzerinden kullanabiliriz.
izzuysl/NesneTabanl-Programlama--zelMetodlar
Özel metodlar, özel olarak çağırmadığımız ancak her classa ait metodlardır. Bunların çoğu biz tanımlamasak bile Python tarafından varsayılan olarak tanımlanır. Ancak bu metodların bazılarını da özel olarak bizim tanımlamamız gerekmektedir.
izzuysl/PYTHON-LE-HESAP-MAK-NES-
izzuysl/Reduce-Fonksiyonu
izzuysl/ReduceFonksiyonu
reduce() fonksiyonu değer olarak aldığı fonksiyonu soldan başlayarak listenin ilk 2 elemanına uygular ve daha sonra çıkan sonucu listenin 3. elemanına uygular ve bu şekilde devam ederek liste bitince bir tane değer döner. reduce(function, iterasyon yapılabilen veritipi(liste vb.))
izzuysl/S-n-flar
izzuysl/SQL
izzuysl/while
izzuysl/WhileD-ng-leri
While döngülerinin yapısını ve nasıl kullanılacağını öğreniyoruz