vibration measurement and imbalance fault detection in rotating machinery

Rotor imbalance is the most common cause of machine vibration. In practice, rotors can never be balanced perfectly owing to manufacturing errors such as porosity in casting, non-uniform density of materials, manufacturing tolerances, and gain or loss of material during operation. Mass imbalance leads to the generation of a centrifugal force, which must be counteracted by bearings and support structures. A full spectrum analysis is presented for vibration signal to reveal the fault specific whirl signatures. The results clearly indicate the potential and feasibility of the discussed approach for the rotor imbalance diagnosis in a rotor shaft system coupled with a three phase induction motor. This paper presents a smart experimental method for vibration measurement and imbalance fault detection in rotating machinery...


MAKİNA BAKIMINDA TİTREŞİM

Makinaların çalışma koşulları altında yaydıkları titreşim, onların durumları hakkında fikir vermektedir. Bu özellik sayesinde, tesis içerisinde yeralan makinaların titreşim değerlerinin periyodik olarak kontrol edilerek olası bir hatanın önceden fark edilmesi bakım alanında avantaj sağlamaktadır.

Bozulması beklenen makina veya parçaların yedeklerinin temin edilerek, zamanında değiştirilmesi sayesinde fabrika üretimi en az kayba uğramış olur.


Dönen makine parçalarına dinamik kuvvetlerin etki etmesiyle bu parçalar üzerinde farklı frekans ve genlikte titreşim oluşabilmektedir. Çok küçük boyuttaki titreşimler rezonansa neden olurken büyük boyutlu titreşimler gürültünün oluşmasına neden olmaktadır. Dönen makine üzerinde eksen kaçıklığı ve dengesizlik ihmal edilemeyecek öneme sahip arızalardır. Eksen kaçıklığı ve dengesizliğin sebep olduğu titreşimler dönen miller aracılığı ile rulmanlı yataklara aktarılır. Bu çalışmada 1380 d/d sabit devirde dönen bir elektrik motorundan hareket alan yatak ekseni kaçık imal edilmiş bir dönen makine-mil sisteminin eksenel kaçıklığının ve dengesizliğinin titreşime olan etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Dönen makine üzerinde deneyler yapılmış ve elde edilen veriler, FFT analizi yapabilen veri toplama cihazı ile alınmıştır. Titreşim verilerinin toplam ortalaması, kare ortalamalarının karekökü (RMS) yöntemi ile belirlenmiştir. Alınan bu veriler ışığında titreşim verilerinin tahammül edilebilir sınırlar içinde olup olmadığı değerlendirilmiştir.